sâmbătă, 28 aprilie 2012

aluat

aluát (aluáturi), s.n. – 1. Pastă obținută din făină amestecată cu apă, grăsime etc., din care se prepară pîine, prăjituri etc. – 2. Pastă, materie. – 3. Drojdie, dospeală. – Mr. aloat, megl. (numai dim.) luțǫl, istr. aluǫt. Lat. allĕvatum, de la allĕvāre (Pușcariu 69; Candrea-Dens., 1008; REW 360; DAR). Fără a avea un corespondent romanic imediat, coincide cu sensul general al lui levare „a fermenta”, cf. it. lievito, ven. levar, aberg. levad, friul. levá, fr. levain, comel. (a)lwá, sp. (a)leudar
 
Proto-IE: *alut-, -d-
Meaning: yeast, alum, beer
Old Greek: alǘdoi̯mo- `bemitleidenswert'; alǘd(o)imon = pikrón Sophron ap. Hsch.; inf. alüdmaínein = pikráinein ? Hsch.
Slavic: *olъ
Baltic: *al-u n.
Proto-Baltic: *al-u n.
Meaning: beer
Lithuanian: alù-s `Bier'
Lettish: alus `das Bier'
Old Prussian: alu n. `Met' V. 392
Germanic: *alúɵ; *alw-a- m.~n.; *alú-ɵr-a- n.
Proto-Germanic: *alúɵ; *alwa-; *alúɵra-n
Meaning: ale, beer
Old Norse: ɔl n. `Bier, Trinkgelage'; ɔl-r `betrunken'; ɔldr n. `Rauschtrank; Trinkgelage'
Swedish: öl
Danish: öl
Old English: ealu (ealo, -a), gen. ealoɵ (-aɵ, -eɵ) / alɵes, dat. ealoɵ (-aɵ, -eɵ) n. `ale; an intoxicating drink'
English: ale
Old Saxon: alo-fat `biervat'
Middle Dutch: ale, ael n. `Bier'
Middle High German: { al-schaf Trinkgefäss }
Latin: alūmen, -inis n. `bitteres Tonerdesalz, Alaun', alūta f. `Alaunleder'
 
Inca forma din PIE e mult mai apropiata de ce folosim noi si in ziua de azi si anume "aluat". La toti s-a schimbat mai mult sau mai putin- bineinteles ca la noi s-a pastrat  sensul initial de "aluat" nu a trecut la ferment si bere. Restul limbilor folosesc forme corupte un pic.
 
 
Deci nu provine de la allevare- a ridica- (chiar daca in procesul de fermentare materia aia se ridica...)
 cum nici lua nu cred ca vine din levare.

Apai daca nici paine n-aveau...

Niciun comentariu: